FuranFlex RWV

Toepassingsgebied
De FuranFlex RWV schoorsteenvoering is ideaal voor rookgasafvoer bij verbranding hout en pellets, kortom verbranding van vaste droge brandstoffen in kachels en open haarden. De liner laat zich aanbrengen in zowel bestaande schoorsteenschachten (renovatie) als in nieuwbouwschachten (nieuwbouwprojecten).

De FuranFlex RWV schoorsteenvoering bestaat uit drie lagen:

  • De binnenste laag: een thermoplastische folie
  • De composietlaag: glasvezel geïmpregneerd met hittebestendige kunsthars
  • De buitenste laag: een dunne textielhoes uit glasvezel, versterkt met kevlar

FuranFlex RWV

De binnenlaag

De binnenlaag, de thermoplastische folie, vergemakkelijkt de installatie. Deze plastic slang heeft een dunne wand (100 – 150 microns) samengesteld uit verschillende thermoplastische componenten. Haar afmetingen komen overeen met de gewenste diameter van de FuranFlex liner. Bij een temperatuur van 110° C wordt de slang zacht en is ze licht ontvlambaar. Na de installatie wordt de folie verwijderd.

De binnenlaag

De composietlaag

De composietlaag, de middelste van de drie lagen, vormt het hitte-, vuur- en verweringsbestendige materiaal in de FuranFlex RWV schoorsteenvoering. Deze laag dankt haar extreme eigenschappen aan haar samenstelling uit kunsthars en glasvezel. De hars zorgt ervoor dat de glasvezels samenblijven en vormt zo een onverwoestbare composietlaag.Bovendien voorkomt de hars de blootstelling van de glasvezels aan corrosie. Ze brengt krachten over van de ene glasvezel naar de andere.De composietlaag van de FuranFlex RWV bestaat uit 4 lagen i.p.v. 3 lagen bij de traditionele FuranFlex. Gevolg: deze voering kan temperaturen tot 450° C aan en blijft stabiel bij 1000° C. Kortom, FuranFlex RWV is niet brandbaar en ontvlamt niet. De composietlaag is minder bestand tegen corrosie in vergelijking met die van de traditionele FuranFlex. Daarom gebruiken we deze liner in droge omstandigheden, met minder condensatievorming. Dat betekent bij installaties voor verbranding van vaste brandstoffen. De temperatuur van het rookgas is veel hoger, wat zorgt voor minder condens op de wanden.

Een lucifer, een haar en een glasvezel

Een lucifer, een haar en een glasvezel

Glasvezeltextiel

Glasvezeltextiel

Gewoven glasvezeltextiel

Gewoven glasvezeltextiel

Waarvoor staat “RWV”?

  • R: Red & resistant to elevated temperatures Rood en resistent aan hoge temperaturen
  • W: Suitable for woodburning Geschikt voor houtverbranding
  • V: Suitable for ventilation systems Geschik voor ventilatiesystemen

Uitgeharde FF RWV voering

Uitgeharde FF RWV voering

Binnenkant FF RWV

Binnenkant FF RWV

Buitenlaag

De buitenste laag bestaat uit een glasvezeltextiel dat pas ontvlamt op 700° C. In de textielstof zit kevlar verweven, om ze voldoende sterkte tegeven. Ook ontwikkelde men een speciale stiktechniek, zodat het textiel niet zou scheuren aan de naad. Bij de installatie wordt de liner immers opblazen en uitgehard onder lage druk. Men heeft een speciale vloeistof toegevoegd aan het textiel om te voorkomen dat onzichtbare glasdeeltjes in de lucht zouden komen, die schade aan de gezondheid kunnen toebrengen. Kortom, een lang en intensief ontwikkelingsproces.. De textiellaag heeft twee functies. Ten eerste moet ze de composietlaag beschermen. Ten tweede vormt ze een homogeen oppervlak aan de buitenzijde van de voering. De merknaam “FuranFlex® RWV” staat gedrukt op de buitenlaag, samen met een indicatie van de metrische schaal die de lengte aangeeft van de gebruikte FuranFlex.

Buitenlaag