Furanflex black

De FuranFlex schoorsteenvoering bestaat uit drie lagen:

De binnenste laag: een thermoplastische folie
De composietlaag: glasvezel geïmpregneerd met hittebestendige kunsthars
De buitenste laag: een dunne textielhoes uit synthetische vezels

De binnenlaag

De binnenlaag, de thermoplastische folie, vergemakkelijkt de installatie. Deze plastic slang heeft een dunne wand (100 – 150 microns) samengesteld uit verschillende thermoplastische componenten. Haar afmetingen komen overeen met de gewenste diameter van de FuranFlex liner. Bij een temperatuur van 110° C wordt de slang zacht en is ze licht ontvlambaar. Na de installatie wordt de folie verwijderd.

De binnenlaag

De composietlaag

De composietlaag, de middelste van de drie lagen, vormt het hitte-, vuur- en verweringsbestendige materiaal in de FuranFlex RWV schoorsteenvoering. Deze laag dankt haar extreme eigenschappen aan haar samenstelling uit kunsthars en glasvezel. De hars zorgt ervoor dat de glasvezels samenblijven en vormt zo een onverwoestbare composietlaag.Bovendien voorkomt de hars de blootstelling van de glasvezels aan corrosie. Ze brengt krachten over van de ene glasvezel naar de andere.De composietlaag van de FuranFlex RWV bestaat uit 4 lagen i.p.v. 3 lagen bij de traditionele FuranFlex. Gevolg: deze voering kan temperaturen tot 450° C aan en blijft stabiel bij 1000° C. Kortom, FuranFlex RWV is niet brandbaar en ontvlamt niet. De composietlaag is minder bestand tegen corrosie in vergelijking met die van de traditionele FuranFlex. Daarom gebruiken we deze liner in droge omstandigheden, met minder condensatievorming. Dat betekent bij installaties voor verbranding van vaste brandstoffen. De temperatuur van het rookgas is veel hoger, wat zorgt voor minder condens op de wanden.

Een lucifer, een haar en een glasvezel

Een lucifer, een haar en een glasvezel

Glasvezeltextiel

Glasvezeltextiel

Gewoven glasvezeltextiel

Gewoven glasvezeltextiel

Vloeibare toestand:
De viscositeit is vergelijkbaar met die van honing. Bij koude is de hars vaster, bij warmte zal hij meer vloeibaar worden.

Zachte, niet vloeibare “B” toestand:
De hars gaat van een vloeibare staat over in een vaste staat wanneer hij verwarmd wordt of in een reactie gebracht wordt met een katalysator. Hij kan in de hand vastgehouden en gebogen worden. De hars kan voor een beperkte tijd bewaard worden in deze staat.

Verharde toestand:
De hars verhardt onherroepelijk wanneer hij verhit wordt of lange tijd bewaard wordt. Met andere woorden: hij kan niet meer zachter gemaakt worden. Op dat moment is de hars een hard materiaal met uitstekende hitte- en verweringsbestendige eigenschappen.

Buitenlaag

De buitenlaag bestaat uit een dunne textielstof van synthetische vezel. Ze heeft twee functies. Ten eerste moet ze de composietlaag beschermen. Ten tweede vormt ze een homogeen oppervlak aan de buitenzijde van de voering. De merknaam “FuranFlex®” staat gedrukt op de buitenlaag, samen met een indicatie van de metrische schaal die de lengte aangeeft van de gebruikte FuranFlex.

Furanflex in zachte toestand